V košíku máte 0 položek za 0 Kč

Položky ve Vašem košíku

K pokladně

Celkem za: 0 Kč


Do dopravy ZDARMA Vám zbývá nakoupit za: 751

Dýňová úroda a co s ní
- díl druhý

V minulém díle o "dýňovém šílenství" jsme vám ukázali pár jednoduchých rad a tipů co s dýněmi, připravili jsme luxusní dýňový koláč a dozvěděli jste se co s dýňovými semínky. Tento díl bude jednoduchý, čistě jen o receptech dalších tradičních pokrmů, představíme vám naprosto luxusní polévku a marmeládu, která předčí mnohé marmelády a ovocné pomazánky. Dýně jsou zkrátka univerzální zelenina, kterou je možné ledasco nahradit a dokonce i předčít. Dá se lehce připravit na sladko a ve slaných pokrmech a v hlavních jídlech hraje také velkou roli.

Z dýně můžete vytvářet u různá pyré, sladké nebo nastavit bramborovou kaši, která tak získá nejen krásnou barvu, ale i výtečnou chuť.


Dýňová polévka

Polévka z dýně vás zahřeje v sychravých podzimních dnech a zasytí
na dlouhé chvíle, lehce jí dochutíte a můžete si také vyzkoušet mnoho
kořeněných variant.

Ingredience na dýňovou polévku

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 cibule
  • 1 kg dýně (Hokaido nebo máslovou dýni, můžete namíchat a použít i část dýně muškátové), dýni zásadně neloupeme
  • 750 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru (a my nejsme žádní Pohlreichové a Vaňkové, takže když použijete kvalitní kostku, tak se také nic nestane)
  • Zakysaná smetana, kvalitní smetana na vaření
  • Koření dle chuti, samozřejmostí je pepř a sůl, ale ve fantazii se meze nekladou.
    Použijte sušené bylinky nebo například zázvor, nové koření, kurkumu na dobarvení
    anebo kari a garam masalu na orientální dochucení.
     

Na krutony

Předpokládáme, že rohlíkové nebo chlebové krutony do polévky nemusíme představovat a popisovat jejich postup. Jsou to jen opražené kostičky pečiva na sucho, na másle nebo na olivovém oleji, posolené se špetkou pepře. Stejně tak můžete využít i pražená dýňová semínka a postup na jejich přípravu jsme vám představili v minulém díle Dýňové úrody.

Postup přípravy dýňové polévky

Poté co zpěníte cibulku na mírném ohni, přidejte na kousky nakrájenou a neoloupanou dýni, lehce opražte a okořeňte. Zalijte vývarem nebo vodou a vařte dýni až do úplného změknutí. Tyčovým mixérem rozmělněte vývar až na hustý krém (je možné i propasírovat nebo přecedit, přes jemné síto). Polévku již nevařte, ale udržujte ji na mírném plameni a promíchejte se smetanou.

Dýňovou polévku podáváme horkou a s lžičkou zakysané smetany, můžete lehce zakápnout olivovým olejem a posypat krutony nebo dýňovými semínky.


Dýňová marmeláda

U dýňové marmelády postupujeme stejně jako při výrobě jakékoliv jiné
marmelády nebo ovocné pomazánky. Použijte želírovací cukr a na kousky
nakrájenou dýni. Marmeládu můžete dochutit například skořicí, badyánem
nebo hřebíčkem, ovšem  přírodní dýňová marmeláda chutná také skvěle.

Pokud chcete dosáhnout zajímavé textury a chuti použijte jablka, meruňky,
hrušky nebo broskve v poměru 1:1 k dýni.

Dýňová marmeláda skvěle nahradí jakoukoliv jinou marmeládu, můžete
ji použít "jentak" na pečivo nebo do koláčů a jiných sladkých pokrmů,
kde využíváte normálně marmeládu.

 


 

Související

Bez soli! Bez glutamanu!
Koření - Perníkové koření 50g
 

Perníkové koření 50g

50 g    16 Kč
Cena na stánku: 20 Kč

Detail koření
Koupit
 
Napište nám



Přidejte se k nám na Facebooku!

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo
Cookies